Hans Kolk


Modelspoorbaan H0 van Hans Kolk

Onderstaande foto’s van de modelspoorbaan die Hans bij zijn zoon in Tiel, boven het logeerbed, aan het maken is laten zien dat je veel op kleine oppervlakten kwijt kunt.
Hij is in drie delen (2x 80 cm en 1x 60 cm) en geheel opklapbaar. De baan is 1,5 meter diep en je kunt normaal gesproken niet bij de muurzijde komen. Door het in drie gedeelten neer klappen kan dit per deel vanaf het bed nu wel. 
Er is digitaal (Rocrail DCC CAN-bus) en analoog op te rijden.
Hans probeert er een logisch geheel van te maken. Het is een mix van Duits en Zwitsers.
Op het middenstuk en het rechter opklapbaar deel moet het landschap nog verder afgemaakt worden.
Met de locomotief verzorging is Hans reeds begonnen. De draaischijf en kolenkraan werken al. Doordat alles opklapbaar is moet hij alles goed vastzetten en rekening houden met de hoogte, waarbij hij van achter naar voor iets hoger kan bouwen.
De kasteel-ruïne met Sessellift is de hoogste bebouwing.
Dit geeft daarmee ook een wat diepte effect. Hans maakt gebruik van vaste uitrij-mogelijkheden langs de vensterbank en onder de vitrinekast.
Onder het vaste stuk vitrinekast zijn de trafo´s, interface, centrale en booster aangebracht. De bedoeling is hier ook een locloods te maken waar de locomotieven bij het opklappen gestald kunnen worden. Op het vaste vensterbank-deel kunnen complete treinen gezet worden.
locomotieven en wissels kunnen vanaf de laptop handmatig maar ook automatisch aangestuurd worden. Met de cursor zijn ook knoppen op het scherm aan te klikken voor het in beweging zetten van fietser, Sessellift, watermolen, overweg, draaischijf, kolenkraan en uit en aan zetten van diverse verlichting, straat, woning, perron, station en rook uit de schoorsteen van de brouwerij.
De onderstaande serie foto's spreken verder voor zich.
Bron: Hans Kolk (14-01-2017)

Bijgewerkt: 17-06-2018